Bits of Freedom = lobbyen voor de goede zaak

Door John_Glenn op donderdag 8 juli 2010 15:00 - Reacties (16)
Categorie: -, Views: 3.472

De tl;dr versie van het onderstaande: zet een periodieke donatie op :)

Ok, dan nu het lange zwamverhaal. Maar eerst even wat context:
Bits of Freedom verdedigt digitale burgerrechten. Wij richten ons vooral op twee grondrechten: communicatievrijheid en privacy.
Aha. Dat is mooi, nietwaar? Nu rest de vraag, hoe doen ze dat?

Ik werd me voor het eerst bewust van de grote waarde van de activiteiten van Bits of Freedom (BoF) tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen. Je kunt immers wel op een partij stemmen die jouw ideeŽn redelijk vertegenwoordigt, maar de kans is groot dat vraagstukken die niet echt bij grote groepen op de radar staan (zoals in dit geval onze digitale burgerrechten), ondergesneeuwd raken in ons veel-partijensysteem, en misschien ook wel helemaal sneuvelen in coalitieonderhandelingen. De strategie die BoF volgde lijkt dan ook bijzonder verstandig: zorg dat je je vraagstukken bij alle partijen onder de aandacht brengt, en lobby voor het opnemen ervan in de verkiezingsprogramma's van al die partijen.

Uiteindelijk telt natuurlijk het resultaat: het was niet alleen een goed idee, ik denk dat het ook zeer goed is uitgevoerd.

Nu we die hele kermis (bijna) achter de rug hebben zijn er tig andere redenen waarom we BoF willen steunen. Wie zorgt ervoor dat onze gekozen vertegenwoordigers hun goede voornemens niet vergeten? Andere belangengroepen werken daar misschien wel heel hard aan:
Afgelopen week was Bits of Freedom bij een consultatie van de Europese Commissie over de Europese privacy-wetgeving. Er waren in totaal ongeveer 90 deelnemers – waarvan ongeveer 85 bedrijven.
Juist. Nu kunnen we klagen dat het democratisch systeem niet zo zou moeten werken, en dat we allemaal slachtoffer zijn van de lobbyende grootindustrie, en de machtswellustige veiligheidsdiensten, en meer van zulk links gemekker (sorry). Ondertussen gebeurt het wel allemaal. Of... we geven die "special interests" een koekje van eigen deeg, en in plaats van te jammeren houden we grip op de uitkomst.

BoF stelt voor dat we ze een kopje koffie (2 euro) per maand doneren. Zoals je al begrepen had ben ik daar zeker voor te vinden. Tegelijkertijd zie ik niet hoe ze van mijn 2 euro een treinkaartje naar Brussel/Den Haag/Straatsburg kunnen betalen. Dus dacht ik, laat ik dit blogje misbruiken, misschien levert het ze nog wat op...

Volgende: Foonbouwers opgelet 03-'10 Foonbouwers opgelet

Reacties


Door Tweakers user rutgerlak, donderdag 8 juli 2010 15:45

Ik ga mij deze vakantie ook inzetten voor privacy op internet door een website op te richten. Ik plaats binnenkort wel een blog als het zo ver is. Site komt op http://openprivacy.info/ :) (nog goede vertaler gezocht!). Als je nog goede ideeen hebt, laat het weten dmv DM!

Doneren doe ik niet, aangezien ik ook hier al geld aan kwijt ben.

Door Tweakers user Blokker_1999, donderdag 8 juli 2010 15:57

duur kopje koffie ...

Door Tweakers user ScytheNL, donderdag 8 juli 2010 15:59

@Rutgerlak; wat voor vertaling heb je nodig dan?

@John_Glenn;
Op zich is het natuurlijk een nobel strijden maar persoonlijk heb ik het gevoel dat het vechten tegen de bierkaai zal zijn. De "anti-privacy" lobby-isten hebben er al zoveel poen en moeite in zitten dat het merendeel van de partijen al overstaag zal zijn gegaan waarbij dus "een of ander obscuur partijtje" niet veel tegenwerkende invloed zal kunnen verkrijgen. Toch zie ik ook graag anders dus van mij kunnen ze waarschijnlijk eens in de zoveel tijd een kleine donatie verwachten.

Door Tweakers user rutgerlak, donderdag 8 juli 2010 16:16

@Deathscythehell: ondertiteling van het filmpje Privacy Matters van xs4all (deze doneren we dan meteen aan xs4all ;)), teksten verzinnen en gewoon vertalen van de hele website. Maar daar plaats ik dan wel een blog over als ik die nodig heb.

Door Tweakers user himlims_, donderdag 8 juli 2010 16:23

https://www.bof.nl/help-ons/ <- doet mijn opera browser crashen

Door Tweakers user EnzoMatrix, donderdag 8 juli 2010 16:28

Probeer eens IE, ik hoor dat het sterk verbeterd is.


:+

Door Tweakers user Aganim, donderdag 8 juli 2010 16:33

Hmm, geen last van hier (v10.60). :S

Door Tweakers user John_Glenn, donderdag 8 juli 2010 16:41

Deathscythehell schreef op donderdag 08 juli 2010 @ 15:59:
Op zich is het natuurlijk een nobel strijden maar persoonlijk heb ik het gevoel dat het vechten tegen de bierkaai zal zijn. De "anti-privacy" lobby-isten hebben er al zoveel poen en moeite in zitten dat het merendeel van de partijen al overstaag zal zijn gegaan waarbij dus "een of ander obscuur partijtje" niet veel tegenwerkende invloed zal kunnen verkrijgen. Toch zie ik ook graag anders dus van mij kunnen ze waarschijnlijk eens in de zoveel tijd een kleine donatie verwachten.
Ik denk dat het een hoop scheelt als die "obscure partij" zinnige inzichten aandraagt. Onze lieve volksvertegenwoordigers zijn doorgaans denk ik niet van slechte wil, en ook niet dom, ze worden alleen omringd door de verkeerde informatieaanbieders...

(Doet me denken aan een Douglas Adams citaat, hoewel ik dat zelf nog nooit gelezen heb: "They care, we don't. They win.")

@himlims_: vreemd. Heb geen Opera, anders zou ik het uitproberen.

Door Tweakers user Neo_TGP, donderdag 8 juli 2010 16:55

Vooral dit is ook zo'n bijzonder verhaal: http://sites.google.com/site/redcodenl/

Door Tweakers user Leftblank, donderdag 8 juli 2010 17:12

Een beetje lame om in een bericht over een prima organisatie over 'links gemekker' te gaan praten; ik meen te herinneren dat in Nederland juist de rechts/centrale partijen voor de privacy-schendende maatregelen zijn. Denk aan onze grote vriend Teeven die er nogal wat gekke ideŽen op nahoud als het neerkomt op camera's e.d.

Door Tweakers user John_Glenn, donderdag 8 juli 2010 17:43

@Leftblank: ik schreef toch ook al sorry? ;)
De boodschap is iig dat lobbyen niet vies is (of wel, zo je wilt, maar dat het doel de middelen heiligt). Ik denk verder dat het een vergissing zou zijn om de standpunten van BoF een links dan wel rechts kleurtje te willen geven: het gaat hier over democratische grondslagen, waar alle partijen het over eens zouden moeten kunnen zijn.

Dat Teeven en zijn partij nogal verward lijken te zijn over het liberalisme is nog een hele andere discussie - graag een andere keer, in een andere thread :)

@Neo_TGP: aardige link, merci! Al in de nieuwssubmit gegooid? Edit - goeie discussie over je link hier: http://news.ycombinator.com/item?id=1496683

[Reactie gewijzigd op donderdag 8 juli 2010 23:09]


Door Tweakers user lordsnow, donderdag 8 juli 2010 19:21

rutgerlak schreef op donderdag 08 juli 2010 @ 15:45:
Ik ga mij deze vakantie ook inzetten voor privacy op internet door een website op te richten. Site komt op http://openprivacy.info/ (nog goede vertaler gezocht!).
Vertaler van wat naar wat?

[Reactie gewijzigd op donderdag 8 juli 2010 19:22]


Door Tweakers user rutgerlak, donderdag 8 juli 2010 19:27

Vooral engels->andere taal en mijn engels controleren :).

http://openprivacy.info/en/ -> Engels
http://openprivacy.info/nl/ -> Nederlands
... en andere talen

Hetzelfde geldt voor de ondertiteling van het filmpje als ik deze in het nederlands heb.

Ik plaats volgende week wel een blog erover, wil graag dat de community meedoet :). Verder nooit slecht om BOF te ondersteunen, ze verrichten goed werk.

Door Tweakers user !GN!T!ON, donderdag 8 juli 2010 21:51

Ik zou dat well thats not true op je voorpagina veranderen naar "Think again.." ofzo, dat pakt denk ik veel beter. en de tekst loopt beter door zo.

Door Tweakers user John_Glenn, donderdag 8 juli 2010 23:11

!GN!T!ON schreef op donderdag 08 juli 2010 @ 21:51:
Ik zou dat well thats not true op je voorpagina veranderen naar "Think again.." ofzo, dat pakt denk ik veel beter. en de tekst loopt beter door zo.
Ik denk nog, waar heeft-ie het over?? Maar het begint te dagen.... * John_Glenn geeft zich over aan een geslaagde thread-hijack :D

Door Tweakers user !GN!T!ON, donderdag 8 juli 2010 23:23

John_Glenn schreef op donderdag 08 juli 2010 @ 23:11:
[...]


Ik denk nog, waar heeft-ie het over?? Maar het begint te dagen.... * John_Glenn geeft zich over aan een geslaagde thread-hijack :D
Sorry :P

Reageren is niet meer mogelijk