Foonbouwers opgelet

Door John_Glenn op woensdag 24 maart 2010 22:10 - Reacties (16)
Categorie: -, Views: 4.002

Ik zat met enige verbazing te lezen dat zelfs de o-zo-begeerlijke HTC Nexus One zonder root-access geleverd wordt. Nou ja, het is wel te regelen, maar in ieder geval moet je er moeite voor doen. Het lijkt er dus op dat de Nokia N900 de enige telefoon is die met enig vertrouwen in de eigenaar (de klant!) wordt verkocht.

Ik kan maar twee argumenten bedenken waarom je als foonbouwer (eh, nee, dat staat niet in de Van Dale denk ik) je klanten geen root-rechten wil geven:
  • je gaat ze pesten met een DRM-winkel
  • je wil geborkte toestellen en de bijbehorende supportkosten en garantieclaims vermijden
Uiteraard hebben we met punt 1 weinig te schaften.

Voor punt 2 hebben we wat meer begrip. Zeker met die telefoontjes die met een winstmarge van een kwartje bij de kassa van de Blokker liggen te wachten (bij wijze van spreken) kan een fabrikant zich natuurlijk geen trits aan garantieclaims van enthousiaste tweakers veroorloven. Maar als je een paar honderd euri stuk slaat op een foon, dan verwacht je toch root-rechten?

Het stomme is, het hele probleem van de geborkte toestellen is al jaren opgelost in peeceebouwersland! Als je je OS borkt, boot je zo weer vanaf een rescue-disc/stick. En tweakers die veel met het BIOS experimenteren hebben natuurlijk een moederbord waarop de flash-ROM in een socket steekt, of waarop er een backup-ROM aanwezig is.

Kortom: als ik een bak geld uitgeef aan een mobiele computer (want dat is het eigenlijk, hoe vaak bel je nou met zo'n ding), wil ik graag root-rechten, en dat de firmware gewoon op een SD-kaart staat. Als ik de boel dan bork val ik heus de helpdesk niet lastig; ik download de firmware van de website, trek de batterij uit het toestel, haal daar de SD-kaart onder vandaan, en zet de goede firmware terug.

Goed idee?

Volgende: Bits of Freedom = lobbyen voor de goede zaak 07-'10 Bits of Freedom = lobbyen voor de goede zaak
Volgende: In de broekzak van Google 03-'10 In de broekzak van Google

Reacties


Door Tweakers user Tsurany, woensdag 24 maart 2010 22:30

Misschien nog eens wat meer nadenken over waarom je standaard geen root acces hebt.

Door Tweakers user Neophyte808, woensdag 24 maart 2010 22:48

"Goed idee?"

Goed idee, maar de meeste telefoonfabrikanten richten zich nou eenmaal niet op tweakers, maar meer op de mainstream. Bovendien zal hun winst niet meer stijgen als ze SD-kaartjes gaan uitbrengen met firmware erop ofzo, dus ik ben bang dat er niet veel van gaat komen.

Door Tweakers user ik222, woensdag 24 maart 2010 22:51

Niet zo raar dat root acces niet standaard is volgens mij. De gemiddelde consument gebruikt namelijk enkel de smartphone zoals deze standaard geleverd wordt. Dat wil zeggen bellen, internet, email en sms'en, sommige installeren nog wat applicaties zoals bijvoorbeeld navigatie maar dan houdt het ook wel op. Die zitten dan dus ook helemaal niet te wachten op root toegang.

Hier op tweakers ligt dat natuurlijk iets anders ;)

Door Tweakers user John_Glenn, woensdag 24 maart 2010 23:05

@Tsurany: ok, ik heb nog eens heeeel hard nagedacht :P

Het enige dat ik verder kan bedenken is dat een paar vrolijkerds de CPU zullen willen overklokken, of het zendvermogen verhogen. Meestal gaat dat natuurlijk niet mis. Dacht je nog aan andere dingen?

@Neophyte808 & ik222: jamaar, jamaar... sjit, jullie hebben gelijk...

Jamaar... tweakers geven denk ik ook meer geld uit dan de mainstream consument. Als ze dit nou alleen voor de duurste modellen doen, loont het misschien de moeite. Hoop ik :)

Door Tweakers user Mr.Qips, woensdag 24 maart 2010 23:15

Virussen en hackers kunnen met root-toegang makkelijk een botnet bestaande uit mobieltjes opzetten ;) . Verdiep je voor de grap eens in Linux, dan weet je wat root-toegang daadwerkelijk inhoudt.

Overigens is het niet alleen de garantie wat gebrickte (brokken = kotsen) telefoons duur maakt. Het is ook je imago wat schade oploopt. Kijk maar naar Toyota. Er zijn maar een paar kapotte apparaten nodig om je bedrijf helemaal naar de klote te helpen.

Door Tweakers user Echt niet., woensdag 24 maart 2010 23:31

@Neophyte808
Natuurlijk is het niet nodig dat ze zelf sd-kaartjes uitbrengen met de firmware erop. Als ik een andere bios wil kan ik die toch ook zelf van het net op een kaartje steken?

Door Tweakers user Lye, woensdag 24 maart 2010 23:43

Niet zo raar dat root acces niet standaard is volgens mij. De gemiddelde consument gebruikt namelijk enkel de smartphone zoals deze standaard geleverd wordt. Dat wil zeggen bellen, internet, email en sms'en, sommige installeren nog wat applicaties zoals bijvoorbeeld navigatie maar dan houdt het ook wel op. Die zitten dan dus ook helemaal niet te wachten op root toegang.
De gemiddelde pc consument gebruikt zijn pc ook enkel voor internet, email en installeren van wat spelletjes en dergelijke. Die zitten ook niet te wachten op allerlei andere functies als root access en weet ik wat nog meer. Dus waarom zou dit niet in een smart phone kunnen, ze zitten immers ook in elke Windows, Linux of Mac OS installatie.

Ik ben het wel eens met John_Glenn, ik zou ook root access willen op mijn smart phone, sterker nog, het is een van de redenen waarom ik uberhaupt geen smart phone heb..

Door Tweakers user John_Glenn, woensdag 24 maart 2010 23:50

@Mr.Qips:
Virussen en hackers kunnen met root-toegang makkelijk een botnet bestaande uit mobieltjes opzetten
Aha, bedankt: nu snap ik denk ik (eindelijk) ook wat Tsurany bedoelde met "standaard geen root access". Jullie dachten waarschijnlijk dat ik het over continue root-rechten had, a-la Windows XP?

Sorry, te rap geblogd, het staat er inderdaad helemaal niet duidelijk. Maar in de context van die link naar Mark Pilgrim's verhaal over de Nexus One, had ik het er dus eigenlijk over dat ik het raar vind dat je soort van "illegaal" bezig bent als je root-access regelt. Maar niet dat je dan altijd maar als root zou willen werken...

Wat die imagoschade betreft: er worden zoveel apparaten met root-access verkocht. Macbooks, Thinkpads, allemaal prima reputatie. (Enne, borken, niet brokken :))

Door Tweakers user In Search of Sunrise, donderdag 25 maart 2010 03:34

Borken? Is dat Vlaams ofzo? In Nederland is dat woord niet bekend.
[
Kortom: als ik een bak geld uitgeef aan een mobiele computer (want dat is het eigenlijk, hoe vaak bel je nou met zo'n ding
Dat is het niet. Een laptop is een mobiele computer, netbook ook. Een gsm is een mobiele telefoon en ja daar bel je mee. En de meeste mensen gebruiken een mobiele telefoon dan ook om te bellen. Dat jij er andere dingen mee doet wil niet zeggen dat het meteen iets anders is. Ja, er zitten allerlei toeters en bellen op en je hebt tegenwoordig het fenomeen smartphone, maar het is nog steeds een telefoon.

Door Tweakers user Blokker_1999, donderdag 25 maart 2010 07:10

Het gaat hem natuurlijk om die garantie. Wanneer je een custom ROM installeert die je telefoon bricked of die vanwege slechte drivers je hardware beschadigd dan moet je daarna geen garantie gaan claimen.

Een telefoon is een totaaloplossing van hardware en software en word ook zo verkocht. Als jij aanpassingen wilt maken dan geeft men je in dit geval nog de kans.

Door Tweakers user Jaap-Jan, donderdag 25 maart 2010 09:49

Borken? Is dat Vlaams ofzo? In Nederland is dat woord niet bekend.
Bij ons in Hoogeveen en omstreken wordt dat wel gebruikt als ander woord voor slopen. Het komt van het gelijknamige sloopbedrijf 'Bork sloopwerken' wat hier in de buurt zit. :P

Door Tweakers user John_Glenn, donderdag 25 maart 2010 09:53

Lol. * John_Glenn vraagt aan vrouw: "Jij zegt toch ook wel eens 'geborkt'?" Vrouw: "Ja, maar dat heb ik van jou." * John_Glenn googelt (-> ook al zo'n proper woord) 'geborkt'. Google: "Did you mean to search for: gebrokt" ??

Heb het denk ik uit het Engels gejat: http://en.wiktionary.org/wiki/bork - of ik woonde in mijn vorige leven in Hoogeveen :)

Maar, belangrijk punt: borked != bricked

Bricked wil zeggen dat je nu een baksteen hebt. Dat kan gebeuren als je ROM op het moederbord gesoldeerd zit. Zou je alles op SD hebben en doe je wat verkeerd, dan is de boel wel geborkt, maar niet gebrickt.

[Reactie gewijzigd op donderdag 25 maart 2010 09:54]


Door Tweakers user boe2, donderdag 25 maart 2010 10:35

Ik ben Vlaming en heb nog NOOIT van het woord 'borken' gehoord.

In ieder geval, je weet duidelijk niet WAAROM zo weinig telefoons root toegang hebben: Simpelweg omdat de telefoonproviders dit niet zo leuk vinden.
Om te beginnen is het zeer lastig om een simlock te forceren op een toestel waarop je root-toegang hebt. Ook de vrijheid om alle soorten software te draaien (providers hebben een bloedhekel aan mensen die theteren met hun gsm abo) wordt met argusogen bekeken.

dusja:
Misschien nog eens wat meer nadenken over waarom je standaard geen root acces hebt.

[Reactie gewijzigd op donderdag 25 maart 2010 10:37]


Door Tweakers user KingOfDos, donderdag 25 maart 2010 12:17

Om te beginnen is het zeer lastig om een simlock te forceren op een toestel waarop je root-toegang hebt.
Ja, leuk. Laat ik een GSM aanschaffen met sim-lockt icm een abo van 2 jaar. En na 1 jaar die telefoon verkopen, dan zit ik toch nogsteeds aan het mooie contract van 2 jaar vast.
Dus maakt de provider er verlies op? Nee. Ze zouden anders die telefoon nooit weggeven bij 2 jarige abo's.
Ook de vrijheid om alle soorten software te draaien (providers hebben een bloedhekel aan mensen die theteren met hun gsm abo) wordt met argusogen bekeken
Ik theter de hele dag als het moet. Maar ik verbruik over het algemeen vrij beperkt 3G, zit zelden boven mijn 2GB/mnd limit (waarna ze me terugschoeven in snelheid). 90% van het bandwidth trek ik over wifi (volgens de network-stats op mijn android).

Kan jij je nog die tijd herinneren dat routertjes door providers waren verboden, omdat je zou betalen voor 1 computer, en geen thuisnetwerk mocht aanleggen (dan moest je meerdere aansluitingen nemen).

Of neem het feit dat bepaalde bedrijven hun spelcomputers beschermen, omdat ze deze onder kostprijs verkopen. Om vervolgens koppelverkoop te doen mbt alle hardware.

In de middeleeuwen hadden we hier ook vrij simpele oplossingen voor als burgers, en die blijken nogsteeds te werken. Dus moet ik me druk maken voor een stelletje idioten die denkt dat ze de dienst kunnen uitmaken? ;)

Dit doet me denken aan het moment dat Nederland nog niet bestond, en alle graven/hertogen/etc flinke winst maakte, het land kaal plukte met hun te zware belastingen.
Kijk eens naar de redenen van de honderdjarige oorlog, en misschien krijgen Tweakertjes een deja-vu effect als ze het begin-jaartal zien? ;)

[Reactie gewijzigd op donderdag 25 maart 2010 12:37]


Door Tweakers user TIGER79, donderdag 25 maart 2010 16:13

"Het stomme is, het hele probleem van de geborkte toestellen is al jaren opgelost in peeceebouwersland! Als je je OS borkt, boot je zo weer vanaf een rescue-disc/stick. En tweakers die veel met het BIOS experimenteren hebben natuurlijk een moederbord waarop de flash-ROM in een socket steekt, of waarop er een backup-ROM aanwezig is."

Ehhrrmm, juist dat doet de gemiddelde pc gebruiker niet, die brengt het terug naar de winkel... dus dat zal de gemiddelde mobieltje-gebruiker ook niet doen, sterker nog die gaan dan klagen dat die mobiel opeens langzamer is en gaan ermee terug naar de winkel... resultaat : manuren en kosten mogelijkerwijze voor de winkel/provider...
Zoals eerder aangekaart kun je dan dingen zoals daemons draaien op Linux en virussen en dergelijke... Ook kunnen mensen dan bepaalde opstart-instellingen aanpassen zodat de hele apparaat niet meer correct functioneert....
Oftewel zat redenen om GEEN root-toegang te verlenen aan de kopers, ook al betalen ze zoveel geld voor een toestel... Ten eerste maakt het 90% van de gebruikers geen reet uit of ze wel root-toegang hebben (root wat ???) en ten tweede is de kans heel groot dat gebruikers meer kapot maken dan goed ;)
Sowieso is het misschien voor in de toekomst eerst te informeren waar je het over hebt voordat je er blijkbaar een niet correcte mening van vormt en deze ook nog eens publiceert ;)

Door Tweakers user John_Glenn, donderdag 25 maart 2010 23:44

Ha, bedankt voor jullie reacties. Tja, inderdaad, de telco's zijn er ook nog. En ja, "de gemiddelde gebruiker", die is niet lief nee :)

Misschien moeten de telco's onze (hypothetische) tweakerphone dan maar net iets minder subsidieren; als ze iets meer winstmarge houden kan die simlock achterwege blijven. En de firmware-kaart dan maar verzegelen? Dwz, als ik er een custom firmware in stop, dan heb ik daarvoor bewust het zegel verbroken en dus afstand van de garantie gedaan.

Fabrikant blij, ik blij, telco hopelijk ook blij (want vervolgens ga ik naar hartelust tetheren, extra dataverkeer gebruiken, daarvoor bijbetalen, winst voor de telco...)

Reageren is niet meer mogelijk