In de broekzak van Google

Door John_Glenn op vrijdag 19 maart 2010 07:00 - Reacties (11)
Categorie: -, Views: 4.385

Vorige week ben ik eindelijk voor de bijl gegaan: ik heb nu ook een slimme telefoon. Van een Siemens A52 ineens naar een Nokia E63 overstappen veroorzaakt een kleine cultuurschok kan ik u verzekeren. Kleur! Muziek! Internet! ...ik heb nog nauwelijks gebeld.

Het was verbluffend makkelijk om het ding "ingericht" te krijgen. Dankzij Google Sync heb ik nu het telefoonboek (dat nog ouderwets op de SIM-kaart stond) gekoppeld aan mijn Gmail contacts, en is ook de Nokia-kalender helemaal op de hoogte van wat er in Google Calendar stond.

De Gmail app voor Symbian is wat primitief, maar begrijpt de organisatie van emails in Gmail natuurlijk beter dan andere email-software, dus die heb ik ook. De Google Maps app is buitengewoon goed; hoewel de E63 geen GPS aan boord heeft kom je wandelend/fietsend zeker waar je zijn moet - ook als je vantevoren het adres niet hebt opgezocht en alleen de naam van het restaurant weet.

Waar gaat dit relaas naartoe? Wel, nu ik een beetje bijgekomen ben van de opwinding, besef ik ineens dit: Google heeft me helemaal in de broekzak zitten. Ik heb niet eens een Android telefoon, maar vrijwel alles wat ik tot nu toe op de telefoon gebruik komt bij Google vandaan.

Op de pc is er nog veel meer: Web History, Bookmarks, Docs... de lijst in mijn Google Dashboard is ellenlang. Maar het inrichten van mijn foon was toch nog een eye-opener.

Voor die hele mikmak berekenen ze je geen ene cent.

Nu zit ik me dus af te vragen hoe slim dat in bedrijfsstrategisch opzicht is van Google, en hoe slim het van mij is om er zo afhankelijk van te raken. Stel dat Google morgen tot de conclusie komt dat het allemaal te duur is, dan moet je ineens alternatieven voor al die diensten zoeken. Niet dat dat direct geld zou kosten, maar wel een hoop tijd en energie.

Tel daar nog het ongemak bij op, want het komt natuurlijk nooit goed uit - je zal maar een baan mislopen omdat je op het cruciale moment even geen goede email-bereikbaarheid had. Dat zou je uiteindelijk best meer geld kunnen kosten dan je bespaart met een gratis emailaccount. Je hoort dat ook steeds vaker: "Als je betaalt voor je diensten, zit je veel veiliger." Klinkt vanzelfsprekend.

Aan de andere kant, als het een stabiele strategie is voor Google om al die zut te blijven weggeven, dan zullen ze er niet zomaar mee ophouden, dus dan is het ook niet zo'n groot bezwaar om ervan afhankelijk te blijven. Hier begint het giswerk:

Het is in ieder geval ijzersterke reclame: ik zie de merknaam elke keer dat ik mijn email open, dat ik een adres probeer te vinden, dat ik een afspraak maak - en dat zonder dat het als irritant ervaren wordt (of heeft u wel eens gedacht, "goh, was er maar een adblocker die dat Google-logo blokkeerde"?). Voor dat soort positieve aandacht zou de gemiddelde wasmiddelenfabrikant denk ik best wat pieken over hebben.

En, hoeveel pieken zou het ze kosten? Aardig wat dataverkeer (zeker met zo af een toe een Youtube filmpje tussendoor), een GB of wat aan opslag, onderhoud van de software (maar dat mag je delen door x miljoen gebruikers).... blijven we onder een euro per maand? Ik denk het eigenlijk wel; als je de prijs van dataverkeer en opslag bij Amazon Web Services ter indicatie neemt, kom je op een paar tientallen centen uit, en dat is dan nog de retailprijs.

Een paar dubbeltjes per maand dus. Dat lijkt me een stuk goedkoper dan de wijkkrant (die bij ons trouwens niet langs de Nee/Nee-sticker komt...), en daar wordt toch ook nog geld mee verdiend. En bovendien: ik denk dat zelfs ik nog wel vaak genoeg op een AdSense-link klik om ze die duppies direct terug te laten verdienen.

Conclusie: voorlopig zit ik denk ik nog wel veilig in de broekzak van el GOOG. Wat denkt u?

Volgende: Foonbouwers opgelet 03-'10 Foonbouwers opgelet
Volgende: WifeMark 2009 resultaten voor WD MyBook World 06-'09 WifeMark 2009 resultaten voor WD MyBook World

Reacties


Door Tweakers user Snake, vrijdag 19 maart 2010 08:00

Ach ik heb een domein wat mijn mail forward naar Gmail. Zodra ze het betalend maken laat ik het forwarden naar een ander adres ;) no pain at all.

Overigens gebruik ik zowat alle services van Google. Google talk, Gmail, Contacts, Calendar, ...

Je kan wel zeggen van betalende email, maar voor de rest moet je weer Hosted Exchange kopen, en dan weer een overpriced outdated WiMo telefoon.

Dan toch liever Android met mijn Nexus One

[Reactie gewijzigd op vrijdag 19 maart 2010 08:33]


Door Tweakers user Apache, vrijdag 19 maart 2010 08:03

Gisteren stond er op /. nog een interessant artikel over hoe google zijn bandwidth kosten drukt.

http://news.slashdot.org/...andwidth-Bill-May-be-Zero

Je mag ook niet vergeten dat google nu echt een grote push aan't het doen is van zijn google apps, als er veel bedrijven hun exchange gaan migreren met de nieuwe tool die google deze week heeft gereleased, waarbij een account 50$/40§ per jaar kost per gebruiker kan dat nog best een interessante inkomensstroom voor hun worden. Ook de google apps store zal volgens bij binnen de kortste keren gevuld gaan zijn met handige bedrijfsgefocusede apps waar google ook telkens geld zal van zien.

Ik denk dat het gratis gedeelte steeds zal blijven, maar dat google creatief genoeg is om meerwaarde te creeŽren voor betalende klanten.

Door Tweakers user elmoxx, vrijdag 19 maart 2010 08:06

Ik ben een van de weinigen die eigenlijk niets met google doet. Ik gebruik het merk nog steeds alleen als favo zoekmachine.

Ik denk dat Google zoals je zelf ook al stelt per maand slechts weinig kosten heeft per klant. (da’s de kracht van massa-productie). Dit kost dan misschien wat, maar levert denk ik ook een groot deel van de kracht van Google: Je kunt mij niet wijsmaken dat het allemaal voor niets kan, de winst zit hem volgens mij in het verzamelen van zo veel mogelijk data over wat mensen interesseert.

Hoe beter dat in beeld is, hoe beter er reclame kan worden gemaakt.

Natuurlijk is het ook zo dat de zoekmarkt langzaam aan wel wat verzadigd is/wordt. Google moet zoals elk goed bedrijf blijven vernieuwen om bij te blijven. Stilstand is achteruitgang, zeker in de ict-hoek. Gewoon omdat de concurrent ook constant innoveert.

Ik vraag me wel eens af wat het (onofficiŽle) motto van Google is.. ‘Google for World domination’ ..

Door Tweakers user hyptonize, vrijdag 19 maart 2010 08:52

En, hoeveel pieken zou het ze kosten?
Helemaal geen pieken, want we hebben sinds 'n jaar of 8 de euro. :)

Door Tweakers user prutsger, vrijdag 19 maart 2010 10:06

Tip: de Nokia's kunnen standaard ook alles syncen met het Horde framework. Dus als je zelf een server hebt draaien, zoals ik, dan heb je dezelfde sync mogelijkheden als via Google, maar dan zonder Google :)

Ik zie het in de (verre?) toekomst nog wel een keer gebeuren dat Google op privacy gebied een probleem gaat opleveren, en dan is het te laat want nu bouwen ze al je profiel op. Niet van mij, want ik block alles met adblock + noscript van ze.

/paranoia

Door Tweakers user Apache, vrijdag 19 maart 2010 10:33

@Prutsger: ook push voor e-mail & calendar events?

Ik zit tegenwoordig met alles bij google, de kwaliteits van hun apps/services zijn gewoon enorm hoog.

Moesten ze vanaf morgen 50§, zelfs 10§/mand vragen voor hun diensten trek ik meteen mijn portefeuille open, als ik zit wat voor belachelijke bedragen ik aan mijn isp geef (Belgie/telenet) en wat voor belachelijke (web)mail capaciteiten die hebben is dat niet echt overdreven.

Ik begrijp zelfs niet goed dat de sms reminders van de calendar, die onnoemelijk handig zijn als je net zoals mij anders een hoop zou vergeten, nog steeds gratis zijn.

Ook is er in osx een hoop integratie voorzien met google in ical, addressbook en mail waardoor mijn pc's/phone altijd in sync is, mocht er ooit iets gebeuren met mijn telefoon ben ik met een andere ook binnen de kortste keren up&running.

Door Tweakers user prutsger, vrijdag 19 maart 2010 10:43

Push voor e-mail hangt van je e-mail af. Ik heb imap-idle op mijn server draaien, dus ik krijg bijna instantly een melding op mijn telefoon als er nieuwe e-mail is.
De kalender staat volledig op mijn telefoon, dus hangt het van je model af of je een notificatie krijgt vlak voor het event, maar ik heb de laatste 5 jaar al geen telefoon meer gezien die dat niet ondersteunt.
En alles draait op mijn eigen server (email,kalender,takenlijst), dus als ik het anders wil heb ik daar volledige controle over.

Het enige minpuntje dat ik heb gevonden is dat het niet mogelijk lijkt te zijn op vaste tijdstippen bijvoorbeeld te syncen. Dat kan alleen handmatig, maar je weet natuurlijk zelf wel wanneer je wat in je data hebt aangepast. Maar op de achtergrond elke 15 minuten syncen, of beter nog, syncen zodra data is gewijzigd, zou nog net iets handiger zijn.

Door Tweakers user John_Glenn, vrijdag 19 maart 2010 11:12

Ach ik heb een domein wat mijn mail forward naar Gmail.
Da's een goed punt. Misschien moest ik dat ook maar eens zo opzetten (mail op mijn domein gaat nu nog gewoon, uhm, nergens heen :)).

@Apache: bedankt voor de link, erg interessant! Ben wel met elmoxx eens dat er toch ergens kosten aan verbonden moeten zijn: zo'n eigen glasvezelnet hebben is vast ook niet gratis. Maar ja, over x miljoen gebruikers...

Had inderdaad even niet gedacht aan de inkomsten via Google Apps voor bedrijven. Misschien moet ik ze ook maar gewoon geld gaan betalen, voor de gemoedsrust :)
Tip: de Nokia's kunnen standaard ook alles syncen met het Horde framework. Dus als je zelf een server hebt draaien...
Cool, ik kende Horde nog niet. Heb inderdaad ook wel over een eigen server gedacht (op zich staat er hier een kleintje, zie mijn vorige post), maar ik weet zeker dat ik van zijn leven nooit de uptime van Google zal evenaren...
...ik block alles met adblock + noscript van ze.
Tja, ik vind adblock niet zo aardig voor website-eigenaren. Maar als ik in mijn DNS-stats kijk schrik ik eigenlijk inderdaad wel hoeveel Google-domeinen daarbij staan (uhh, daarbij of daar bij??).

* John_Glenn moet vaker bloggen hier - wordt meteen beloond met goede tips, links, ideeen! (Nu weet ik ook dat we blijkbaar de Euro hebben :+ )

Door Tweakers user John_Glenn, vrijdag 19 maart 2010 11:18

PS: sms reminders! Wat goed. Had ik denk ik al wel eens overheengelezen in de settings, maar herinnerde me dat helemaal niet meer. Merci.

Door Tweakers user messiah1994, vrijdag 19 maart 2010 16:34

lol had ook de siemens a52 :)
echt ONverwoestbaar :+

Door Tweakers user John_Glenn, vrijdag 19 maart 2010 23:03

Zeker onverwoestbaar! Heb hem al bijna zes jaar, en hij doet zelfs nog steeds een dag of vier/vijf op de batterij. Als je ermee kon emailen zou ik nog steeds geen nieuwe willen :)

Reageren is niet meer mogelijk